Bedrijfsvisie

Kunstenaars, startende ondernemers

Zoals iedere economische activiteit doelt elke onderneming, kunstenaarsinitiatief en creatief proces op een duidelijke plaats in de markt. Een goed product, een groeiend team, een winstgevend marktaandeel en een goede structuur die het bedrijf in staat stelt om verder te groeien, is tegenwoordig geen sinecure meer. Vele creatievelingen en/of jonge bedrijven zien zich dan ook genoodzaakt om hun activiteiten stop te zetten. Een droom die vervliegt, een ambitie die keldert en zich transformeert naar een wanhoop die geen uitweg biedt, is dan ook voor velen een realiteit.

De culturele sector is er één waar arbeidsduur en arbeidsbeloning onevenredig met elkaar in verband staan. Hierdoor moeten kunstenaars vooral eerst timmeren aan de geloofwaardigheid van hun taak. De cliënt moet begrijpen dat een creatief product een werk van lange adem is en dat deze arbeid, maar ook bijkomende kosten zoals aankopen van materiaal, van hem/haar een investering vraagt. Tegelijkertijd is kostendaling de enige manier om alsnog een kans te krijgen om zich op een waarschijnlijke manier te kunnen profileren in het cultuurlandschap.

Ook voor startende ondernemingen geldt deze realiteit. Een hoog kostenplaatje drukt in ieder geval elke investering de kop in en daaruit vloeiend een gestage groei. Het kantoor moet beschikken over een zekere présence, een comfortabele setting en dient voor vele ondernemingen ook als visitekaartje. Een leuke plek die een bedrijfsfilosofie uitstraalt en die klanten aantrekt is dan ook geen luxe.

Door over een betaalbaar atelier, kantoor of een ruimte voor tijdelijke events te kunnen beschikken, besparen zij niet alleen op de kosten van een meestal te dure werkplek, maar kan er ook meer geïnvesteerd worden in product, public relations en promotie. Deze kostendaling en het potentieel om een kunstenaar/ jonge ondernemer/ een leverancier te maken die het volledige productieproces ‘in-house’ kan verwezenlijken, moet kunnen leiden tot een uitbreiding van een klantenbestand en tot de oprichting van een vennootschapsstructuur die met een degelijke omzet een plaats krijgt in de reguliere (lees: niet-leegstand-gebonden) markt.

foto Sais Cortebeeck 

foto Sais Cortebeeck
© sais cortebeeck